ENS TROBARÀS A

CGT – Entitats de l'Àrea Metropolitana de Barcelona –Planta 7 Edifici E, C/60 núm.19, Sector A Zona Franca, 08040 Barcelona Tel. 93 223 51 51 Ext. 2809 cgt@amb.cat

vale más una frase que mil palabras...

L'acceptació de l'opressió per part de l'oprimit acaba per ser complicitat (Víctor Hugo)

Només canviarà alguna cosa quan actuïn els mateixos oprimits (Ulrike Meinhoff)

dilluns, 10 de desembre del 2018

5G: ÉS EL FUTUR, O ENS EL ROBA...?


Darrerament deveu haver sentit parlar de 5G, tecnologia que a nivell mundial ha de renovar tot el sector de la telefonia mòbil, treballar amb la “internet de les coses”, afavorint la innovació i millorant la productivitat i el creixement econòmic en sectors tan diversos com la indústria, la seguretat i defensa, l’automoció, el transport, la salut i la sanitat, el media i l’entreteniment entre d’altres.

També haureu sentit o llegit que Barcelona s’està convertint en la capital europea d’aquesta tecnologia, ja que es posiciona com un laboratori pioner que vol arribar a un desplegament del 20% del territori al 2020.

En un principi, quan ens parlen de maquinària sense conductor, plantes industrials automatitzades o cirurgia d’accés remot per exemple, tot sembla positiu i pensem que quina tecnologia més bona que millorarà la nostra qualitat de vida, tot podrà fer-se molt més ràpid i fins i tot es reduiran riscos laborals. Però si comencem a mirar les conseqüències que té l’aplicació d’aquesta tecnologia i que ens amaguen a primera vista, tot ja no són flors i violes, sinó tot el contrari.

Resulta que la 5G augmentarà molt notablement l’exposició als camps electromagnètics (CEM) de radiofreqüència (RF) respecte a la de 2G, 3G, 4G, WIFI... que ja existeixen. I està més que demostrat que aquests camps són perjudicials per al medi ambient i per als éssers humans en particular, per exemple augment del risc de càncer, estrès cel·lular, augment de radicals lliures nocius, danys genètics, canvis estructurals i funcionals del sistema reproductiu, dèficit d’aprenentatge i memòria, trastorns neurològics, impactes negatius en el benestar general dels éssers humans i efectes nocius tant en altres animals com en plantes.

Com que la 5G només és efectiva sobretot en distàncies curtes s’hauran de muntar moltes antenes, podent arribar fàcilment a una cada 10 ó 12 cases, amb el que s’augmentarà massivament l’exposició als CEM. A més hi haurà molts transmissors, fins i tot dins d’habitatges, comerços, hospitals ... de tot allò que formarà part de la ”Internet de les Coses”, per exemple refrigeradors, rentadores, automòbils, autobusos i càmeres entre d’altres, pel que hi haurà milions de connexions que augmentaran l’exposició total de la població als camps electromagnètics esmentats.

L’AMB en una nota de premsa el passat mes de novembre “L’AMB ATERRA A L’SMART CITY EXPO WORLD CONGRESS 2018 AMB NOUS SERVEIS DE GESTIÓ METROPOLITANA INTEL·LIGENT” va anunciar que una de les àrees temàtiques per presentar i visualitzar les últimes novetats de l’AMB a la fira d’Smart City Expo World Congress era un canvi en la gestió de les rondes cap a una via de comunicació intel·ligent en que la novetat més rellevant és la instal·lació de més de 50 bàculs de gran capacitat tecnològica a les Rondes i la creació d’un centre de gestió metropolitana d’aquesta anella automobilística per tal d’utilitzar la tecnologia 5G per aconseguir una gestió més eficient de les rondes. En la mateixa línia, sense nomenar el 5G se’ns parla d’instal·lació de càmeres i visors, actualitzacions d’app’s, cercadors que, si bé han de servir per millorar la mobilitat i la reactivació econòmica, tampoc dubtem que, si no ara mateix, a la llarga també utilitzaran la tecnologia 5G.

Ens deixa realment perplexos que no s’hagi aplicat, si més no, el principi de precaució en què políticament es determini un mínim nivell de protecció del medi ambient i de la població en particular, no només no donant suport a aquesta tecnologia, sinó prenent mesures de la gestió del risc que comporta. És per tot el que hem dit anteriorment que anem més enllà d’aquest principi de precaució i exigim que l’AMB apliqui el principi de proporcionalitat, tenint en compte els riscos a curt i llarg termini segons els estudis científics dels que es disposa i s’informi a la societat civil, fent marxa enrere en el suport a aquesta “tan bona” tecnologia. Potser no cal ser “tan moderns” i s’ha de tenir més en compte a la ciutadania que, al cap i a la fi, és qui ha de viure aquí i pot patir les conseqüències.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada