divendres, 27 d’octubre del 2017

Pla de pensions: sagnar al malalt...



Recentment heu pogut veure a l’Intranet les aportacions que farà la casa enguany al Pla de Pensions. Nosaltres, com cada any, us volem donar elements per ser més conscients del que són i el que signifiquen els plans de pensions. Per això en aquest enllaç podeu trobar un article de Vicenç Navarro de l’any 2012 que acaba així:

“No hay evidencia de que el sistema de pensiones públicas requiera una disminución de los beneficios [sociales] para garantizar su sostenibilidad.
Los argumentos que sostienen lo contrario no tienen credibilidad científica.”

Vicenç Navarro és professor de polítiques públiques a la Universitat John Hopkins —on dirigeix, a més, el Programa sobre Polítiques Públiques i socials—, és catedràtic de ciències polítiques i socials a la Universitat Pompeu Fabra i dirigeix l'Observatori Social d'Espanya, una xarxa d'acadèmics i investigadors de diverses universitats que són experts en diverses àrees de l'Estat del benestar.
També us volem recordar que les comissions de les entitats gestores no depenen dels mercats, ben al contrari dels vostres beneficis. Al següent enllaç (pàgines 14 i 15) podeu veure la rendibilitat dels planes de pensions d’ocupació a 31/12/2016 a les administracions públiques espanyoles. Si parlem de rendibilitat a 1 any, el de l’ÀMB ocupa el lloc 52 de 88, si parlem de rendibilitat a 3 anys, el 55 de 88 i si parlem de rendibilitat a 5 anys, el 79 de 84.

Ara, penseu què passaria si aquests diners els cobréssiu i els cotitzéssiu a la Seguretat Social. Haureu sentit –i encara us ho diran més vegades- que el sistema públic de pensions no és sostenible i que per això són necessaris el plans de pensions –privats i d’ocupacio-. Aquest raonament recorda al sistema medieval de guarir malalties: sagnar al malalt...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada