dijous, 20 de desembre del 2018

INFORMACIÓ LABORAL


Atès la poca agilitat de la Direcció de Serveis Generals per comunicar acords al personal que els afecten profundament, us assabentem del contingut de la darrera reunió de la Comissió de Negociació.
Cal dir que el Comitè Unitari ha estat reclamant des de juny la tornada a les 35h., el pagament íntegre de les baixes mèdiques i altres aspectes, fins i tot ho vam fer amb l’horitzó de l’1 d’octubre, la qual cosa ens van rebutjar de seguida amb l’excusa de la necessitat de consultar als Caps – extrem que no ens consta- la reforma de l’horari.
Al novembre, sis mesos després, ens van donar una proposta de nova regulació de la jornada de treball i horari i la vam contestar en dos dies.
La Direcció ha trigat tres setmanes per convocar una nova Comissió Negociadora i aquí teniu l’extracte de l’esborrany de l’Acta del que es va acordar, el qual ens ha arribat finalment el dimarts 18 a les 14:44h:

Calendari laboral 2019: Tenim la mateixa quantitat de PA’s que al 2018, amb l’excepció que un dels fixes passa a ser per hores (seran 4 en lloc de 3).

Acord prestacions de salut: de cara al 2019 es podria pagar l’ajut sencer (fins ara el 50% quan es presentava i la resta a final d’any, condicionat a l’existència de diners a la partida).

Oferta pública 2018: Amb la proposta que es presenta al Consell s’inclouen totes les places que ja estaven acordades a les ofertes de 2016 i 2017, més altres places de diversa índole. Aquesta proposta no canvia la relació de places de personal administratiu que es preveu convocar el primer semestre de l’any 2019.

Llei 6/2018, de 3 de juliol, de PGE 2018>

Jornada: 35 h. (dl-div).

Horari: 7:30-9:00 (flexible); 9:00-14:30 de dl a dj (obligatori) i els div fins les 14:00h. Horari rutes autocar: modificarà hora sortida AMB, serà a les 14:50 h. S’utilitzaran de nou els codis de marcatge d’entrada dels autocars. Des de la direcció manifesten el compromís de fer tot el possible per poder implantar els nous horaris amb efecte 1/1/19, encara que sigui com a prova pilot.

IT (baixes mèdiques): S’acorda que en cas d’IT l’AMB complementarà la prestació social fins al 100% de les retribucions mensuals.

Increment salarial:  Increment del 0,3% de la massa salarial vinculada a la productivitat del mandat s’abonarà a tot el personal i serà lineal (el mateix import per a tots) i calculat sobre el temps de servei prestat duran l’any 2018. No consolida i es pagarà a la nòmina de desembre.

És important fer esment que la nostra prioritat ha estat sempre tornar a les 35h. i que la complexitat del nou horari (proposta engiponada per la Direcció Institucional i que requerirà moltes explicacions) farà que segurament a primers d’any la Casa no disposi de les eines informàtiques per controlar-ho adequadament. Sens dubte, ha estat imputable a la Direcció de Serveis Generals i no als vostres representants, per la qual cosa entenem que de ben segur faran front a les seves responsabilitats.

En tot cas, la Secció Sindical de CGT a les Entitats Metropolitanes assumeix el resultat de l’Acord de la Direcció amb el Comitè Unitari -en el que té un terç de la representació- i ho considera positiu, ja que suposa una reducció de jornada global. No obstant, lamentem les formes i la manca de comunicació i consulta amb el personal per una modificació tant important de les condicions de treball. La raó d’aquesta absència de comunicació i consulta ha estat els tempos imposats per la Direcció en unes negociacions que vam encetar fa mig any.

A banda de la informació que correspon oferir a la Direcció, potser al gener, si els altres dos sindicats representats a la casa ho troben adient, es convocarà una Assemblea de Personal.

Bon solstici i bona entrada d’any!

Salut!

dilluns, 10 de desembre del 2018

5G: ÉS EL FUTUR, O ENS EL ROBA...?


Darrerament deveu haver sentit parlar de 5G, tecnologia que a nivell mundial ha de renovar tot el sector de la telefonia mòbil, treballar amb la “internet de les coses”, afavorint la innovació i millorant la productivitat i el creixement econòmic en sectors tan diversos com la indústria, la seguretat i defensa, l’automoció, el transport, la salut i la sanitat, el media i l’entreteniment entre d’altres.

També haureu sentit o llegit que Barcelona s’està convertint en la capital europea d’aquesta tecnologia, ja que es posiciona com un laboratori pioner que vol arribar a un desplegament del 20% del territori al 2020.

En un principi, quan ens parlen de maquinària sense conductor, plantes industrials automatitzades o cirurgia d’accés remot per exemple, tot sembla positiu i pensem que quina tecnologia més bona que millorarà la nostra qualitat de vida, tot podrà fer-se molt més ràpid i fins i tot es reduiran riscos laborals. Però si comencem a mirar les conseqüències que té l’aplicació d’aquesta tecnologia i que ens amaguen a primera vista, tot ja no són flors i violes, sinó tot el contrari.

Resulta que la 5G augmentarà molt notablement l’exposició als camps electromagnètics (CEM) de radiofreqüència (RF) respecte a la de 2G, 3G, 4G, WIFI... que ja existeixen. I està més que demostrat que aquests camps són perjudicials per al medi ambient i per als éssers humans en particular, per exemple augment del risc de càncer, estrès cel·lular, augment de radicals lliures nocius, danys genètics, canvis estructurals i funcionals del sistema reproductiu, dèficit d’aprenentatge i memòria, trastorns neurològics, impactes negatius en el benestar general dels éssers humans i efectes nocius tant en altres animals com en plantes.

Com que la 5G només és efectiva sobretot en distàncies curtes s’hauran de muntar moltes antenes, podent arribar fàcilment a una cada 10 ó 12 cases, amb el que s’augmentarà massivament l’exposició als CEM. A més hi haurà molts transmissors, fins i tot dins d’habitatges, comerços, hospitals ... de tot allò que formarà part de la ”Internet de les Coses”, per exemple refrigeradors, rentadores, automòbils, autobusos i càmeres entre d’altres, pel que hi haurà milions de connexions que augmentaran l’exposició total de la població als camps electromagnètics esmentats.

L’AMB en una nota de premsa el passat mes de novembre “L’AMB ATERRA A L’SMART CITY EXPO WORLD CONGRESS 2018 AMB NOUS SERVEIS DE GESTIÓ METROPOLITANA INTEL·LIGENT” va anunciar que una de les àrees temàtiques per presentar i visualitzar les últimes novetats de l’AMB a la fira d’Smart City Expo World Congress era un canvi en la gestió de les rondes cap a una via de comunicació intel·ligent en que la novetat més rellevant és la instal·lació de més de 50 bàculs de gran capacitat tecnològica a les Rondes i la creació d’un centre de gestió metropolitana d’aquesta anella automobilística per tal d’utilitzar la tecnologia 5G per aconseguir una gestió més eficient de les rondes. En la mateixa línia, sense nomenar el 5G se’ns parla d’instal·lació de càmeres i visors, actualitzacions d’app’s, cercadors que, si bé han de servir per millorar la mobilitat i la reactivació econòmica, tampoc dubtem que, si no ara mateix, a la llarga també utilitzaran la tecnologia 5G.

Ens deixa realment perplexos que no s’hagi aplicat, si més no, el principi de precaució en què políticament es determini un mínim nivell de protecció del medi ambient i de la població en particular, no només no donant suport a aquesta tecnologia, sinó prenent mesures de la gestió del risc que comporta. És per tot el que hem dit anteriorment que anem més enllà d’aquest principi de precaució i exigim que l’AMB apliqui el principi de proporcionalitat, tenint en compte els riscos a curt i llarg termini segons els estudis científics dels que es disposa i s’informi a la societat civil, fent marxa enrere en el suport a aquesta “tan bona” tecnologia. Potser no cal ser “tan moderns” i s’ha de tenir més en compte a la ciutadania que, al cap i a la fi, és qui ha de viure aquí i pot patir les conseqüències.