divendres, 25 d’abril del 2014

28 d'abril: Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el Treball


Les seves crisis ens emmalalteixen encara més:
no t’empassis el que sigui al teu lloc de treball !

La declaració dels Drets Universals de Nacions Unides de 1948 proclama el dret a la vida, al treball, a la salut i a un habitatge digne com drets fonamentals i inalienables de tots els éssers humans. Aquesta igualtat, proclamada també constitucionalment, en realitat no existeix i les desigualtats es converteixen en norma en aquests temps d’estafa social, denominada pels poderosos “crisi econòmica” o “recessió”. Per a la majoria de la població, tots aquest suposats drets no són altra cosa que paraules.

La sortida a la “crisi econòmica” s’està fent sobre dues potes fonamentals: una major precarització de les condicions d’ocupació i un empitjorament de les condicions de vida de la classe treballadora, tot desproveint-la de serveis públics essencials per a una bona salut.

Una treballadora precària -la temporalitat del seu contracte és una característica- és més vulnerable perquè ocupa amb major freqüència un lloc de treball amb pitjors condicions i es veu impel·lida a “empassar-se el que sigui”. La seva capacitat per exercir el dret de protecció a la salut es veu disminuïda, quan no anul·lada, per la fràgil seguretat jurídica del seu contracte i l’absoluta llibertat de l’empresari per desprendre’s d’ella. Això no només disciplina a la treballadora, sinó que li crea una consciència que li fa treballar en qualsevol condició i que fa augmentar l’accidentabilitat, la sinistralitat i les agressions a la salut mental.

Els col·lectius més joves es veuen immersos en la perplexitat d’un “sense futur i sense diners”. Les conseqüències són dissociacions, agressivitat, ansietat, depressions… En el cas de les treballadores de més edat la possibilitat de perdre l’ocupació i la certesa de no tornar a ingressar al mercat de treball, amb el conseqüent descens a les seves cotitzacions i, per tant, a la pensió també fan aparèixer les mateixes malalties.

La desigualtat de tracte ha crescut dramàticament a l’Estat Espanyol amb les polítiques “anti-crisi” dels governs i els poderosos. Les persones assalariades, excloses, pensionistes, joves, dones…, som cada vegada més pobres i les persones riques i poderoses, no han notat “les seves crisis” i han traslladat a la majoria de la població una pitjor salut laboral, social i mental.

Una bona salut és acabar amb aquest sistema, el Capitalisme. Ens hi va la Vida!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada